—– PERSBERICHT —–

Samenwerking museum en onderwijs

Kind en kunst tijdens de bokkenweken

29 juni 2023

Museum Valkenburg heeft met haar 20-tal exposities per jaar een groeiend aantal bezoekers.

Echter, het museum weet nog niet zo goed de jonge doelgroep te bereiken. Hiervoor is zij sinds kort een samenwerking aangegaan met het onderwijs. Een tiental studenten van de Academy of Arts is aan de slag gegaan met het ontwikkelen van ideeën voor de historische afdeling. Dit heeft geresulteerd in innovatieve installaties voor de thema’s mergel, kasteelruïne, bokkenrijders, vuursteenmijnen en de watersnood 2021. Een afstudeerder van dezelfde school heeft een interactieve installatie gemaakt met 16 interviews van gedupeerden van de watersnood 2021.

De prototypes zullen de komende tijd verder worden uitgewerkt.

Om de allerjongsten te bereiken werkt Museum Valkenburg nauw samen met de kinderopvang van de MIK-PIW-groep in Valkenburg. Zo hebben al groepjes kinderen van de Buitenschoolse opvang diverse workshops gevolgd in het museum. In het archeologisch atelier hebben ze met gevonden materialen potjes in elkaar gezet en ook hebben ze kennis verworven over de vuursteenmijnen van Valkenburg.

Met basisschool Broekhem gaat het museum de bokkenrijders onder de loep nemen. De bok staat symbool voor de historie van Valkenburg. Hier maken ook de bokkenrijders deel van uit. Maar hebben deze bokkenrijders wel echt bestaan of was het een mythe? In de aanloop naar de bokkenweken 2023 zal Rik Prinsen, voorzitter van de Valkenburgse Bokkenweken alle kinderen van de basisschool mee terug nemen in de tijd. Hij weet namelijk alles van de bokkenrijders. Bandieten soms, maar vooral strijders tegen onrecht.

Geïnspireerd door de verhalen worden de kinderen daarna gevraagd om dit in de vorm van een kunstwerk de bokkenrijder in beeld te brengen. De mooiste kunstwerken zullen tijdens de expositie Bokkenrijders van 8 oktober t/m 5 november in Museum Valkenburg worden geëxposeerd.  Het museum hoopt dat op deze wijze steeds meer jonge kinderen en hun ouders het museum gaan bezoeken.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over deze samenwerking kunt u contact opnemen met Jolanda Rikers, bestuurslid marketing tel 06 1111 4849.

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.