—– PERSBERICHT —–

Thema-expositie ‘Tabula Rasa’ over dementie

Museum Valkenburg organiseert van 12 november 2023 t/m 14 januari 2024 in haar bovenzaal een thema-expositie over het ziektebeeld van dementie; een ziekte met grote gevolgen voor de zieke en zijn/haar omgeving.  Maar liefst 19 kunstenaars hebben kunstwerken gemaakt, gebaseerd op hun persoonlijke associaties en ervaringen met dit thema.

Stichting Alzheimer-Nederland vraagt permanent aandacht voor een probleem dat ons allen raakt. Door de toenemende ‘vergrijzing’ zal een groeiend aantal mensen als patiënt of als mantelzorger, te maken krijgen met dementie. De thema-expositie ‘Tabula Rasa’ gaat over het verdwijnen van herinneringen. Het brein van een kind is nog een ‘onbeschreven blad’ en in het brein van een mens met dementie wordt alles, wat tijdens zijn/haar leven ‘beschreven’ werd, langzaam weer uitgewist. Een aantal kunstenaars heeft zich verdiept in deze materie en werk gemaakt dat van toegevoegde waarde zal zijn bij ons begrip voor de gevolgen van deze ziekte.

Kunst & cultuur zijn voor veel mensen een eerste levensbehoefte. Vaak krijgen partners, familieleden en mantelzorgers in de omgang met hun dementerende dierbaren te maken met onmacht en schuldgevoelens. Kunst kan bijdragen aan het verwerken van die gevoelens en ook meer inzicht geven in het ziekteverloop, waardoor de omgang met dierbaren wellicht gemakkelijker en plezieriger wordt. Demente mensen genieten vaak nog bij de herkenning van muziek en beeldende kunst. Ze kruipen uit hun schulp en zijn weer even verbonden met gebeurtenissen en met bekende personen in hun leven.

Of de getoonde werken de gevolgen van dementie gemakkelijker bespreekbaar maken hangt af van de kritische waarneming en de mate van betrokkenheid van de individuele beschouwers. De kunstenaars lieten slechts hun persoonlijke ‘licht’ schijnen op de thematiek en laten het resultaat daarvan graag over aan de verbeelding van de bezoeker.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over dit evenement en/of interviews kunt u contact opnemen met Jos Solberg, tel 06 1737 4165:

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.