—– PERSBERICHT —–

Vier nieuwe exposities in Museum Valkenburg

Op zondagmiddag 28 april starten maar liefst vier nieuwe exposities in Museum Valkenburg.

In dit persbericht worden deze exposities nader toegelicht.

1.     Limburgse Beeldende kunst uit de periode 1910-1975

De passie van kunstverzamelaar Tom Cremers

Maastrichtenaar en jurist Tom Cremers is liefhebber en verzamelaar van met name Limburgse kunst. Hij verzamelt schilderijen, tekeningen, etsen en beelden van kunstenaars die in Maastricht  werkzaam waren. Hij bezit een nagenoeg volledig overzicht van werken van  Limburgse  kunstenaars uit die periode, zoals Rob Graafland, Edmond Bellefroid, Henri Jonas, Guillaume Eberhard , Han Jelinger, Charles Hollman, Charles Eijck, Hubert Levigne, Charles Vos, Willy Gorissen en vele anderen. Een selectie uit deze verzameling wordt gepresenteerd in de Charles Eijckzaal van Museum Valkenburg.

De expositie wordt geopend op zondag 28 april 2024 om 12.00 uur door Tom Cremers middels een rondleiding over de expositie. Hij zal gedurende de tentoonstelling elke zondag om 14.30 een rondleiding verzorgen, behalve op eerste pinksterdag, dan op 2e pinksterdag.

Afbeelding: Paul Kromjong (1903 – 1978),   Maasbrug 1927,  olieverf op doek 55 x 75cm

2.     Pracht en Praal van Petrus Regout (1801-1878)

Nederlands eerste grootindustrieel

Petrus Regout was de eerste grootindustrieel van Nederland. Klein begonnen met een glasblazerij en een aardewerkfabriek aan de Maastrichtse Boschstraat,  groeiden de door hem gestichte ondernemingen uit tot een waar industrieel imperium. Het Maastrichtse aardewerk en kristal gingen de hele wereld over en Regout werd puissant rijk. Maastricht werd hierdoor de eerste industriestad van ons land. Petrus Regout was uitermate trots op zijn fabriekscomplexen, op zijn woningen voor de fabrieksarbeiders, meer speciaal op de door hem gestichte ‘Cité Ouvrière’, maar ook op zijn onmetelijke persoonlijke fortuin, wat blijkt uit zijn vijf landgoederen: Groot Vaeshartelt, Klein Vaeshartelt, la Grande Suisse, la Petite Suisse en Vila Kanne. Met zijn rijkdom verschafte Regout zich een aristocratische allure. Die allure straalt ook af uit het uiterst kostbare ‘Album dédié à mes enfants et mes amis’, dat hij in 1864 in Parijs liet vervaardigen. Het album moest indruk maken op de dames en heren ‘van stand’, waartoe Regout zelf zo graag wilde behoren. De Maastrichtse kunstverzamelaar Mr. Tom Cremers wist een exemplaar van dit album te verwerven en aan de hand van de fraaie litho’s uit dit album, doet hij voor de bezoekers van de expositie de persoon van Petrus Regout en het 19e eeuwse Maastricht herleven.

Ook deze expositie wordt geopend op zondag 28 april 2024 om 12.00 uur door Tom Cremers middels een rondleiding. Hij zal elke zondag om 14.30 een rondleiding verzorgen.

Afbeelding: Litho  45 x 60 cm,   De fonteinen in de tuinen van Kasteel Vaeshartelt

3.     De Collectie van verzamelaar Theo Schroijen

28 april t/m 30 juni 2024

Theo Schroijen is geboren in Midden-Llmburg waar de kunst geen onderdeel vormde van zijn leefwereld. In Amsterdam kwam hij voor het eerst in aanraking  met moderne kunst. De start weet hij nog als de dag van gisteren. In het Stedelijk Museum werd hij geconfronteerd met werken van Willem de Kooning tijdens de afscheidstentoonstelling van toenmalig directeur Edy de Wilde: “La Grande Parade””. Het schilderij Rosy-Fingered Dawn at Louse Point maakte zo veel bij hem los dat daar het zaadje is geplant voor verdere interesse in de hedendaagse kunst. Hij zegt zelf: “Vele exposities en aankopen later maken dat ik nu de grote eer heb om een deel van mijn verzameling te delen en te tonen in het mooie Museum Valkenburg. Ik hoop dat jullie bezoekers er net zo van kunnen genieten als ik”. De collectie is heel divers. Een groot deel van de collectie bestaat uit werken van Eugène Brands, Klaas Gubbels, Gèr Lataster, Theo Kuijpers, Yvan Theys, Luis Penin, Alexander Vogels en vele anderen.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 28 april 2024 om 14.00 uur. Het openingswoord wordt gesproken door Theo Schroijen.

Afbeelding: Eugene Brands – ‘Rode Driehoek,” gouache 47,5 x 43,5 cm

4.     Frans Duckers, Beelden

28 april t/m 30 juni 2024

Frans Duckers volgde de Stadsacademie in Maastricht, werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar en was docent beeldende vorming kunstgeschiedenis en gastdocent sculpturele keramiek aan de Sacramento State University in de USA. Als typering van zijn werk valt met name de veelzijdigheid op. Hij kiest duidelijk niet voor één stijl maar verkent telkens opnieuw andere onderwerpen, vormen, materialen en technieken om zijn wereld vorm te geven. In zijn werk vind er vaak een “aantasting” plaats die verder gaat dan materiële vergankelijkheid. De beschouwer wordt hierdoor gestimuleerd om zelf aan- of invulling te geven. Het is als het ware de innerlijkheid of “geest” in zijn werk die met de beschouwer communiceert. De bekende Nederlandse auteur Bertus Aafjes schreef over het werk van Frans Duckers: “De beelden van Frans Duckers zijn allerminst de individuele expressie van zijn meest individuele emoties. Zij geven op een objectieve wijze gestalte aan de figuur van de mens. Zij zoeken naar het primaire in de mens, dat achter het individuele gelegen is. De beelden brengen een willekeurige menselijke situatie tot algemene geldigheid. Uitgetild boven het toeval van het moment, vertegenwoordigen zij een algemeen geldende waarde.” Opdrachten in binnen-en buitenland o.a. Universiteit Maastricht, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Casino Valkenburg, Thermaetel en de V.S.

De opening vindt plaats op zondag 28 april 2024 om 14.00 uur door Jacques Giesen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Mylene Schrijen, jazz saxofoniste.

Afbeelding: Frans Duckers – ‘Ballerina’ 1.70 x 60 x 40 cm, Epoxy composiet

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over deze exposities en/of interviews kunt u contact opnemen met Resi Vervoort-Stevens tel. 06 2244 6855 of met Museum Valkenburg:

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.