Laden Evenementen

Zondag 28 juni wordt in Kloosterbibliotheek Wittem om 13.00 uur en in Museum Land van Valkenburg om 15.00 uur een bijzondere Eyck-tentoonstelling geopend.

De expositie in Wittem wordt geopend door Sjef Visschedijk, Eyck-kenner en een van de organisatoren. De expositie in Valkenburg wordt geopend door kleinzoon Charles Eyck jr. Beide exposities zijn tijdens de zomermaanden te bezichtigen tot en met 30 augustus. Voor deze exposities op beide locaties is een combi-ticket verkrijgbaar à € 7,50.

Bezoekers kunnen gebruik maken van een fietsroute om van Wittem door het heuvelland naar Valkenburg te rijden. Museum Valkenburg heeft een folder met een 5 km. lange ‘Ravensboswandeling’ in de buurt van het voormalig woonhuis/atelier van Charles Eyck in Schimmert. In Wittem worden enkele dagcursussen georganiseerd rond Charles Eyck door kunsthistoricus Ton Laeven. Ook vinden er zowel in Wittem als in Valkenburg rondleidingen plaats door deskundige gidsen.

In Kloosterbibliotheek Wittem is een unieke expositie opgezet met werken van Charles Eyck uit particuliere verzamelingen die normaal niet te bezichtigen zijn. Dat deze schilderijen in Wittem bijeen zijn gebracht, maakt deze expositie uniek en historisch. Aanleiding voor de expositie in Wittem vormen de schilderingen van Charles Eyck in de Kloosterkerk uit 1939. Meest opvallend zijn de gewelfschilderingen en muurschilderingen in de bogen. Ook de preekstoel is door Eyck beschilderd. In de expositie worden schilderijen getoond uit de periode vóór 1950 waarin hij op verschillende locaties werkte: Amsterdam, Rome, Frankrijk, Limburg en Curaçao. Het is een mix van landschappen, stads- en dorpsgezichten, portretten en religieus werk. In de vitrinekasten van de bibliotheek worden tekeningen geëxposeerd. De expositie geeft bezoekers inzicht in de veelzijdigheid en kunsthistorische betekenis van Charles Eyck (1897 – 1983) een van de bekendste Limburgse kunstenaars. Met Henri Jonas en Joep Nicolas was hij een voortrekker van de z.g. Limburgse School, een stroming van beeldende kunstenaars die in de eerste helft van de twintigste eeuw schilderijen maakten, veelal in een licht romantisch expressionisme. In de periode 1918 – 1940 bereikte de Limburgse School haar volle bloei. Na de Tweede Wereldoorlog en zeker vanaf de zestiger jaren werd kritiek op de Limburgse School steeds luider. Ook Charles Eyck werd bekritiseerd omdat hij bleef volharden in een min of meer gelijkblijvende stijl.

Portretten en landschappen van Karin Eyck in Valkenburg

In Museum Land van Valkenburg worden werken getoond van het echtpaar Karin en Charles Eyck. De nadruk ligt op schilderijen van Karin Eyck die een zeer verdienstelijk portretschilder was. Karin maakte portretten van kinderen, van collega-kunstenaars en anderen. Ook schilderde ze frisse landschappen die aan haar eigen geboorteland Zweden herinneren. Daarnaast wordt in de museumzaal en als toegift de sfeer van het atelier van Charles Eyck in Ravensbos nagebootst met originele attributen en meubilair uit familiebezit. De expositie is mogelijk door medewerking van de kleinkinderen van Charles Eyck, die foto’s, tekeningen, attributen en schilderijen van de hand van hun grootmoeder ter beschikking hebben gesteld. Het is de eerste keer dat schilderijen van Karin Eyck in deze omvang worden getoond.
De Zweedse Karin Meyer leerde Charles kennen in de Italiaanse kunstenaarskolonie Anticoli, nadat Charles op 25-jarige leeftijd in 1922 de Prix de Rome gewonnen had en met het bedrag van de prijs vier jaar lang studiereizen kon maken door Frankrijk en Italië. “Grootvader was meteen gecharmeerd van Karin, of ‘Kaka’, zoals wij grootmoeder noemden,” zegt kleinzoon Charles Eyck. Aanvankelijk leidt het tweetal, dat in 1924 trouwt, een bohemienbestaan, tot dochter Bimba met een zware handicap wordt geboren. Doordat de ouders van Karin in Zweden de zorg voor Bimba voor hun rekening nemen, kan het echtpaar zijn zwervend bestaan op zoek naar succes nog enige tijd voortzetten. Karin en Charles vestigen zich onder andere in Parijs, waar in 1930 zoon Ragnar wordt geboren. Het echtpaar leeft vooralsnog in armoede, tot een aantal exposities succesvol blijkt. Eyck wordt langzamerhand een gevierd kunstenaar. Uiteindelijk vestigt het gezin zich in 1938 in het door Eyck ontworpen huis Ravensbos tussen Valkenburg en Schimmert.

De naam Charles Eyck

“Mijn grootouders werkten in hun eigen atelier en hanteerden ieder een verschillende stijl”, zegt Charles Eyck jr. “Beiden hadden in Ravensbos hun eigen domein. Het is de vraag of ze heel veel belangstelling hadden voor elkaars werk. In feite werkte Karin in de schaduw van haar bekende echtgenoot. Karin wist dat het werk van haar man meer belangstelling kreeg. Het verhaal gaat dat tijdens een verkooptentoonstelling in Ravensbos iemand een bepaald kunstwerk wilde kopen. Toen Charles opmerkte dat dit niet door hem was geschilderd, was de belangstelling meteen over. Men wilde vooral de naam Charles Eyck aan de muur.”
Karin Eyck was niet iemand die zelf op de voorgrond trad. “Ze hield er niet van met haar werk de boer op te gaan,” meent kleinzoon Charles. “Grootmoeder was wel een krachtige vrouw met een eigen mening, maar niet zo flamboyant als grootvader. Kaka zat graag in haar schommelstoel in de woonkamer, en altijd vol verhalen. Maar in een groep mensen was ze eerder stil en teruggetrokken. Ze was trouwens buitengewoon kritisch op haar eigen werk en steeds bezig dat te verfijnen. Zo zijn er juweeltjes van Zweedse landschapjes ontstaan, maar ook een unieke collectie portretten. We zijn er trots op dat die nu voor het eerst geëxposeerd worden.”

Wandelend en fietsend naar Charles Eyck

Wie beide unieke exposities op een sportieve manier wil bezoeken, kan een fiets huren. Bezoekers kunnen hun auto parkeren in Wittem en vandaar naar Valkenburg fietsen en terug. In Valkenburg kunnen bezoekers een ‘Ravensboswandeling’ meenemen en in de buurt van het voormalig woonhuis/atelier van Charles Eyck een wandeling van 5 km. maken.

Raymond Oostwegel en de wandeling

Het museum heeft voor de wandeling door het Ravensbos langs het huis van Karin en Charles Eyck gebruik gemaakt van een bestaande wandeling. Het toeval wil (zo bleek pas achteraf) dat de auteur een bijzondere relatie heeft met de woning van het kunstenaarsechtpaar. Zijn moeder was namelijk een van de favoriete modellen van Charles Eyck. Wanneer zij poseerde, speelde Raymond met zijn broers rond het huis en het atelier.
www.raymondoostwegel.nl (fietstochten, wandelingen en vogels)


De exposities in Wittem en Valkenburg lopen van 28 juni – 30 augustus 2015
Openingstijden Wittem: za – zo van 13.30 – 16.30 uur, do van 13.30-16.30 uur incl. rondleiding.
Op andere dagen rondleidingen en/of arrangementen op afspraak.
Voor actuele informatie zie www.kloosterwittem.nl of bel 043 – 450 1741.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis