Laden Evenementen

Museum Land van Valkenburg presenteert van 26 juni tot 30 augustus 2015 de tentoonstelling ‘Out of the Dark; landschappen van de Mijnstreek’. De expositie toont een bijzonder overzicht van schilderingen en tekeningen die de invloed verbeelden van het mijnverleden op het landschap in Zuid-Limburg.

Daan Wildschut ‘Lentelandschap met kolenmijn ‘ (ca 1962).

Door de opkomst van de mijnindustrie veranderde het Zuid-Limburgse landschap. Het silhouet werd voortaan bepaald door de imposante mijnbedrijven met hun schachtbokken, koeltorens, schoorstenen en steenbergen. Toch bleef ook het traditionele Limburg met zijn verstilde dorpjes, boerderijen en akkers herkenbaar. Die confrontatie van traditie en moderniteit inspireerde veel kunstenaars, onder wie Daan Wildschut, Harry Koolen, Charles Eyck en Guill Serpenti.

Het museum vroeg daarbij beeldend kunstenaar Esther de Bont om met nieuw werk hierop te reflecteren. Zij zal met een tekeninstallatie reageren op het thema en de tentoonstelling. Gedurende de loop van de expositie zal haar installatie groeien en uiteindelijk in een definitief werk resulteren als onderdeel van de tentoonstelling.

Esther de Bont: tekeninstallatie met het huidige mijnlandschap

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 (M2015). Het Continium heeft samen met De Domijnen (voorheen Het Domein) en Museum land van Valkenburg een samenwerkinsproject opgezet, getiteld ‘Out of the Dark’. Dit project bestaat uit een kunst-estafette van drie exposities rond het thema mijnbouw en kunst. Elk van de exposities heeft een specifiek thema en is na elkaar in één van de drie museums te zien. Elk museum nodigde daarbij een of enkele kunstenaars uit om speciaal hiervoor nieuw werk te maken. Zo legt het project een verbinding tussen verleden en heden.

De expositie wordt geopend door Hans Gubbels, directeur van het Discovery Centre Continium, op vrijdag 26 juni 2015 om 16.00 uur in het museum, tegelijk met de tentoonstelling ‘Steenkolenmijn Valkenburg; bijna 100 jaar mijnbelevenis’. Vlak daarna starten ook de tentoonstellingen ‘Karin en Charles Eyck’ (vanaf 28 juni) en ‘Daniëlle Posthumus’ (vanaf 5 juli).

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis