Laden Evenementen

In Museum Land van Valkenburg (bovenzaal) vindt van 8 februari tot 22 maart 2015 de expositie ‘Arjen van Prooijen’ plaats.

Arjen van Prooijen (geb. 1960) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht en aan de Docentenopleiding Zuid-West-Nederland te Delft. Hij is eerste graads docent tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar is hij, als docent, verbonden aan de kunstacademie in Maastricht en Tongeren. Ook geeft hij les op een middelbare school in Maastricht.

In zijn werk is hij op zoek naar verbeeldingen van het toeval en de grilligheid van het bestaan. De vlakken, vormen en kleuren die hij in zijn werk aanbrengt, lijken willekeurig, maar blijken bij nadere beschouwing gerelateerd te zijn aan de schaduw in de onderschildering.

In zijn recente werk is hij op zoek naar verbeelding van de ‘Vanitas ‘, die over de tijdelijkheid van het leven gaat en waarschuwt het leven zorgvuldig te besteden. De Vanitas van Arjen van Prooijen is een moderne variant op het oude bloemstilleven uit de 17e eeuw. Zijn bloemen en planten zijn net als het menselijk leven grillig, complex en kwetsbaar, en lijken alle kanten op te kunnen groeien. Met schaduw die niet van de bloemen en planten zelf afkomstig kan zijn, suggereert hij hun tweedimensionaliteit bij gebrek aan een vitaliserende ruimte. Zijn bloemen en planten lijken ter decoratie uitgeknipt te zijn en losgemaakt van de achtergrond. Zijn werk gaat daarmee ook over ruimtesuggestie op een plat vlak.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis